Eva Kamala

Doceert Iyengar Yoga

In 1975 werd ik geboren in een klein dorpje op Sri-Lanka, niet ver van de streek waar Hanuman in het Ramayana-epos met enorme sprongen de zee oversteekt. Wie weet heeft deze symbolische plek mij reeds in de wieg de yogavibes doen voelen? In ieder geval werd mijn vader erdoor gebeten, en zo groeide ik op met een ouder die dagelijks yoga doet. Zo af en toe deed ik wel met hem mee, maar mijn eigen praktijk werd pas serieus toen ik hedendaagse dans ging studeren. Ik had yoga nodig ter ondersteuning bij zware fysieke prestaties en zo belandde ik op een dag in een Iyengar yogales. Het was een openbaring! Het was alsof ik via de yogahoudingen in alle diep verstopte plekken van mijn lichaam een kijkje kon nemen en kon voelen wat er daar nodig was. Sindsdien beoefen ik Iyengar yoga, waarin precisie, tijd in de houdingen en hulpmiddelen kenmerkend zijn.

Mijn lerarencertificaat Introductory I and II, behaalde ik aan het B.K.S. Iyengar Yoga Institute Amsterdam met als leraars Clé Souren, Nanda Peek, Charles Hond en Annemieke Post. De hogere graden Junior Intermediate I, II en III behaalde ik bij Iyengar Yoga Zeeburg met Berber Schonholzer. Via workshops blijf ik me bijscholen: zo heb ik les gehad van Geeta Iyengar (dochter van B.K.S. Iyengar), Ali Dashti, Swati en Rajiv Chanchani, Anthony Lobo, Melanie Tholen, Judith Hanson Lasater, Zubin Zarthoshtimanesh, Ramanand Patel, Rita Keller, Mario Ciccerelli, Willy Bok, Rita Poelvoorde, Lois Steinberg, Rajvi Metha, Eyal Sifroni, Manouso Manos. Tevens was ik in Pune in het Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute (RIMYI) waar ik les volgde bij de directe leerlingen van B.K.S. Iyengar zoals Abhijata Sridhar Iyengar, Sunita Parthasarthy, Prashant Iyengar en Raya Uma Datta.

Ook ben ik actief in het ondersteunen van Iyengar yoga in België en ben ik bestuurslid van BIYAB, de Belgische Iyengar Yoga vereniging.

Oorspronkelijk was ik niet van plan om yogales te gaan geven en deed ik de yogaopleiding eerder voor mezelf. Toen ik, echter, in 2001 in Gent kwam wonen had ik naast mijn danscarrière nog iets anders nodig om mijn brood mee te verdienen, dus dacht ik: laat ik het maar proberen! Van de ene zaal kwam de andere en nu, alweer een aantal jaren later, zijn Dolly en ik blij samen te werken en zo een zeer uitgebreid yoga-lessenrooster aan te bieden in Gent.

Een leven zonder yoga kan ik mij niet meer voorstellen. Ondertussen heb ik drie kinderen en voor de combinatie van werk en gezinsleven is yoga een enorme steun (geweest). Yoga houdt me in contact met wat ik belangrijk vind en het houdt me fris en gezond. Het lesgeven is een passie: ik doe het nu al meer dan 15 jaar en heb er nog lang niet genoeg van. Ik wens iedereen de kracht van yoga toe en met plezier help ik je verder op de yogamat!