Dé YOC Vinyasa Yoga Teacher Training '24-'25 > check de specials!

Doceert: Iyengar Yoga

Na het behalen van mijn diploma ging ik voltijds aan de slag in een hogeschool. Doorheen de jaren mocht ik, naast mijn job als docent, ook individueel werken met studenten als psychosociale hulpverlener, studiebegeleider en faciliteitenverantwoordelijke.

Zowel het voor de klas staan, het samen met studenten op weg gaan, als de mogelijkheid om me inhoudelijk te verdiepen, maken mijn job tot op de dag van vandaag, meer dan 20 jaar later, nog steeds boeiend.

Maar werken in een academische context zorgde ervoor dat ik het grootste deel van mijn tijd zittend of staand doorbracht. Mijn hoofd kreeg input in overvloed, maar al gauw snakte mijn lijf ook naar wat aandacht. Ik volgde hedendaagse dans, flamenco, probeerde wat te badmintonnen en kwam uiteindelijk de yogazaal van Eva Kamala Rodenburg binnen gelopen.

En daar gebeurde het, de ‘vonk’, eindelijk had ik ‘een sport’ gevonden die me vast greep, zoals een boek me ook kon vast grijpen. Wat begon als ‘een in/ontspanning waar ik wekelijks met goesting naartoe fietste’, evolueerde al gauw tot een compagnon de route, die me rustiger, milder, fysisch sterker en psychisch weerbaarder stemde.

Ondertussen zijn we 15 jaar verder. Yoga werd meer en meer een onmisbaar deel van mijn leven. Het haalt het beste in mezelf naar boven en biedt troost in moeilijke perioden. Het helpt me om bewuster in het leven te staan, nauwer verbonden met mezelf, met hoe mijn lichaam voelt en wat mijn hart wil.

In 2017 besliste ik om minder te gaan werken aan de hogeschool zodat ik meer tijd had om me te gaan verdiepen in yoga. In mei 2018 na een jaar les in Anusara yoga bij Joachim Meire behaalde ik het Alignement-orientated Flow Yoga Teacher Certificaat (RYS 200 Yoga Alliance).

Maar mijn honger was na het behalen van dat certificaat enkel gegroeid. Ik wilde meer weten, alles begrijpen, meer oefenen zodat ik het effect van yoga beter kon ervaren. In september 2018 startte ik het mentorship bij Eva Kamala Rodenburg en 4 jaar van intense oefening later behaalde ik begin 2022 mijn lerarencertificaat Iyengar yoga level 1.

In de tussentijd bleef ik me bijscholen en volgde ik al les bij Willy Bok, Uday Boshale, Glenn Ceresoli, Gulnaaz Dashti, Abhijata Sridhar Iyengar en Berber Schonholzer. Ondanks dat ik heel wat meenam uit mijn opleiding in Anusara yoga blijft het Iyengar yoga die mijn hart gestolen heeft. De gestructureerde, precieze aanpak van Iyengar yoga geeft me rust in mijn hoofd, houdt mijn focus in het hier en nu en daagt me uit om steeds te blijven groeien, steeds meer verfijndere lagen te ontdekken in een houding en mijn lichaam.

Wat je mag verwachten van een les bij mij?

  • Een open sfeer waar iedereen welkom is
  • Geconcentreerd werken, maar toch ook wel eens lachen
  • Zoeken naar de juiste uitlijning in elke houding
  • Nadruk op de acties om de houdingen veilig te doen
  • Ruimte om vragen te stellen als iets niet helder is of aan te geven als iets niet goed voelt
  • Respect voor elk lichaam en het zoeken naar aanpassingen of hulpmiddelen om toegang te vinden tot de asana’s

Dagelijkse oefening verandert je zijn en ik geloof dat je door yoga te doen gelukkiger, gezonder, zachtaardiger en eerlijker met jezelf en anderen wordt. Kom en check it out!