yoc zuid > floor

Ashtanga Yoga - de basis verkennen en verdiepen

met Ulrike

start zaterdag 21 januari (met één week uitgesteld)

Deze lessen zijn geschikt voor wie wil beginnen met Ashtanga Yoga of voor wie de draad opnieuw wil oppikken. Ook wie al ervaring heeft met Ashtanga, kan in deze lessen zijn of haar kennis van de practice verdiepen.

Wie

Wanneer?

zaterdag 21, 28 januari
en 4, 11 en 18 februari
telkens van 09.30-10.30 uur

Prijs

€70,- voor de reeks van vijf lessen

ook mogelijk met 5 beurten van je Flex-
of Digikaart!

Locatie

YOC Zuid > Floor
Oudescheldestraat 16
9000 Gent

Ashtanga is een actieve vorm van yoga waarin we houdingen (asana's) en bewegingen (vinyasa's) verbinden met onze ademhaling. De houdingen kunnen soms uitdagend zijn, maar helpen ons tegelijk om fysieke kracht en mentale veerkracht op te bouwen. In Ashtanga werken we met een vaste reeks houdingen, die telkens in dezelfde volgorde terugkomen. Zo kunnen we de houdingen goed doorgronden en tot ons nemen, totdat de beoefening uiteindelijk een bewegende meditatie op de ademhaling wordt. We verbinden onze adem met houdingen en met onze blikrichting (drishti), volgens de methode die we 'tristana' noemen. Dit helpt ons om tijdens de beoefening onze focus te houden en onze aandacht naar binnen te richten. 

Deze lessen zijn geschikt voor wie wil beginnen met Ashtanga Yoga of voor wie de draad opnieuw wil oppikken. Ook wie al ervaring heeft met Ashtanga, kan in deze lessen zijn of haar kennis van de practice verdiepen. Tijdens de les krijg je verschillende variaties van de houdingen mee, zodat iedere student de versie kan kiezen die aansluit bij zijn of haar lichaam.

In deze reeks van vijf lessen behandelen we telkens één thema per les. De zonnegroeten en een aantal fundamentele houdingen keren iedere les terug, en worden benaderd vanuit het thema van deze les.

 1. Zonnegroeten en fundamentele houdingen

  De zonnegroeten A en B en de fundamentele houdingen komen telkens terug aan het begin van iedere reeks en vormen het vertrekpunt van onze yogabeoefening. Zelfs wie al jarenlang Ashtanga Yoga beoefent, kan zich blijven verdiepen in deze houdingen. In deze les krijg je de zonnegroeten stap per stap aangeleerd, en staan we ook stil bij de overgangen tussen houdingen. We leren hoe we onze ademhaling kunnen verbinden aan beweging en maken kennis met de juiste manier van tellen in het Sanskriet. Wie de zonnegroeten en fundamentele houdingen al goed kent, kan extra aandacht besteden aan een correcte uitlijning en kan oefenen met moeilijkere versies van de vinyasa's (bv. springen in plaats van stappen). 

 2. Fundamentele en staande houdingen


  In deze les gaan we op zoek naar de variatie van de fundamentele houdingen die bij jouw lichaam past: je krijgt verschillende opties aangereikt die je kan ontdekken en waarmee je kan spelen. In de staande houdingen focussen we op de kracht in onze benen en een stevige gronding op de mat, terwijl we opening en lichtheid blijven vinden in ons bovenlichaam. Bij de balanshoudingen werken we aan kracht en evenwicht, en leren we hoe onze blik en onze adem ons hierbij kunnen helpen. 

 3. Zittende houdingen

  Tijdens de zittende houdingen oefenen we voornamelijk onze voorwaartse buigingen. We gaan op zoek naar manieren om lengte te creëren in ons bovenlichaam, opening te vinden in onze heupen en tegelijk ook stabiliteit op te bouwen met onze benen. We ontdekken hoe onze ademhaling hierbij kan helpen en maken kennis met de begrippen 'uddiyana bandha' en 'mula bandha'. We besteden ook aandacht aan de vinyasa's (overgangen) tussen de zittende houdingen, en leren ze aanpassen volgens jouw niveau van beoefening.

 4. Backbends voor beginners

  Backbends (achterwaartse buigingen) komen aan bod aan het einde van de eerste reeks. Voor beginnende beoefenaars kunnen ze vaak intens aanvoelen en/of emoties in ons lichaam losmaken. Om te voorkomen dat we bij deze houdingen spanning ervaren in onze onderrug, zoeken we opening op in andere delen van ons lichaam en bouwen we aan de kracht die nodig is om deze backbends veilig uit te voeren. We halen inspiratie uit de tweede reeks van Ashtanga (intermediate series) en bouwen geleidelijk op tot een volledige wielhouding.

 5. Inleiding tot inversies en afsluitende houdingen

  Inversies (omgekeerde houdingen) kunnen tal van voordelen bieden voor ons lichaam, maar voor beginnende beoefenaars kunnen ze soms intimiderend overkomen. In deze les leer je wat inversies zijn, welke houdingen precies inversies zijn (meer dan je denkt!) en hoe je ze op een veilige manier kan uitoefenen. We bouwen aan de weg naar een volledige hoodstand, en maken kennis met andere inversies die in de afsluitende houdingen van de Ashtangareeks aan bod komen. 

In iedere les is er ruimte om jouw vragen aan bod te laten komen, en om met elkaar in interactie te gaan. Wie hiervoor open staat, krijgt naast verbale instructies ook fysieke 'adjustments' van de docent. 

Graag tot op de mat!

-------------

Je kunt deze reeks op volgende manieren boeken/reserveren:

 • je boekt voor de prijs van 70 euro. Je plaats is verzekerd, de lessen zijn betaald.

 • je boekt met 5 beurten van je 10- of 20-beurten Digikaart. Je plaats is verzekerd, de lessen zijn betaald.

 • je reserveert een plek met 5 beurten van je '10 x reserveringskaart'. Je lessen zijn nog niet betaald, dit doe je bij aanvang van de eerste les met vijf stempels op je Flexkaart!

Meer uitleg over Flexkaart / Digikaart vind je hier.

De reeks gaat door bij 6 inschrijvingen. Indien niet voldoende deelnemers, krijg je je inschrijfgeld uiteraard integraal terug.