yoc zuid > room

Workshop: Feel Good Meditatie's

met Michèle Weiss

zaterdag 4 februari

Voel jou vredevoller, meer vervuld en verwarmd vanuit het hart. Ervaar meer klaarheid en inzicht, wees bewuster in jouw keuzes.

Wie

Wanneer?

zaterdag 4 februari
van 14.00-18.00 uur

Prijs

€ 55 euro voor de
workshop van 4 uur

€140,- voor de reeks
van drie workshops

Locatie

YOC Zuid > Room
Oudescheldestraat 16
9000 Gent

Volgens de Indiase Yogageleerden liggen de vijf Klecha’s - of oorzaken van lijden – aan de basis van ons fysiek en mentaal welzijn. Drie van hen: Raga, Dvesha en Abhinivesha (verlangen, aversie en angst) zijn de stam van alle ongewenste emoties en gedrag. Onze geest gaat de hele tijd over en weer tussen wat het wil en wat het niet wil en dat schept heel wat kopzorgen.

Het zijn verborgen impressies (Samskaras) die individueel tot uiting komen bij elk mens. Het goede nieuws is het volgende: als je ongewenste neigingen kan maken, dan kan je ook positieve patronen aanmaken. Yogatherapie zal zich in dit opzicht niet richten op het veranderen van wat is, maar op het creëren van wat m’n wenst. De zelftransformatie die doordringt in alle tien levensdomeinen (relaties, zingeving, levensstijl, enz.) gebeurt dan als vanzelf.  

Nasti Yoga – samam balam (Mahabarata) – “Er is geen kracht zoals Yoga”  

Moet je vier uur stil kunnen zitten op de grond met gekruiste enkels? Nee, natuurlijk niet! Volgens Krishnamacharya moet mediteren vooral aangenaam zijn. Op basis van Sraddha (Yoga Sutra 1.20) wil de beoefenaar vertrouwen en wijsheid halen uit de meditatie. Het aangename aspect zorgt ervoor dat de Yogi mettertijd graag in meditatie gaat. Er is afwisseling met staande, meditatieve bewegingen en zittende houdingen, er worden diverse zittende houdingen aangereikt, er zijn stoelen beschikbaar en je kan zelfs voor bepaalde meditaties gaan liggen.  

Er wordt ongeveer 25% van de tijd geïnvesteerd in theorie. De rest van de tijd zijn oefeningen met een opbouwend ervaringsproces. Er is voldoende ruimte voor individuele invulling of je kan meevolgen met de grote thema’s uit de yogafilosofie zoals het cultiveren van diepe, innerlijke vrede (shanti) , tevredenheid (santosh), vriendelijkheid (maitri) en compassie (karuna).  

 

Wat mag je zoal verwachten: 

  • contemplatie (meditatie met woorden) 

  • absorptie (meditatie zonder woorden) 

  • meditatie op de waarnemer (mindfulness) 

  • meditatief bewegen ( leren naar binnen voelen) 

  • vocalisatie + bhava  

  • meditatie objecten: zintuigen, lichaam, ademhaling, extern object, de waarnemer, licht, het hart 

De bhava (gevoelszijn) beoefenen wordt in alle traditionele yogaleer naar voor geschoven als de kern van zelftransformatie. De gevoelsstaat wordt aan een mantra gelinkt. Voorbeelden zijn: ‘Shanti, Shanti, Shanti’ (vrede) en ‘So ham’ (ik ben dat).

Daar waar meditatie klaarheid, inzicht en bewustzijnsverruiming faciliteert, zal de mantra, nieuwe, positieve gevoelens zaaien en voeden. De Sanskriet klanken vibreren op specifieke manieren in het lichaam en brengen ook een specifiek gemoed met zich mee.  Je leert welke klanken en gemoed je het beste combineert voor jezelf.  

-------------------------------

In het kader van Traditionele Yoga in therapeutische setting, geeft Michèle volgende drie workshops:

  1. Feel Good meditatie's (4 feb '23)

  2. Yoga bij chronische pijn (11 mrt '23)

  3. Relax & Renew Deluxe; Yoga voor diepe rust en herstel (22 apr '23)

De workshops zijn elk afzonderlijk of als reeks te volgen. Schrijf je voor de 3 workshops tegelijk in, dan betaal je €140 in plaats van €165.

De worshop gaat door met een minimum van 8 en een maximum van 15 deelnemers.