Schrijf je helemaal onderaan in op onze kwartaal nieuwsbrief!
yoc zuid > room

Yoga bij angstgevoelens - deel 1 & deel 2

met Michèle

zaterdag 1 én/of 8 oktober

Deel 1 op 1 oktober 2022 van 14.30-18.30 uur

Traditionele Yogapraktijk bij angstgevoelens

De kerneigenschap van angst wordt in de yogafilosofie omschreven als svarasavāhi – 'dat wat uit z’n eigen essentie of subtiele herinneringen stroomt”. Het heeft dus maar zelden een tastbare oorzaak nodig (gevaar). Angst is rechtstreeks verwant met ‘verlies’; het verlies van onze levensenergie, bezittingen of dierbaren. Het is dus een vorm van diepe gehechtheid en is daarom de wortel van nare emoties zoals woede en afgunst.

Wie

Wanneer

Deel 1: zaterdag 1 oktober van 14.30-18.30 uur
Deel 2: zondag 1 oktober van 15.30-18.30 uur

Prijs

Deel 1: €50,-
Deel 2: €35,-
Deel 1 & 2: €80,-

Locatie

YOC Zuid > Room
Oudescheldestraat 16
9000 Gent

Angst houdt ons gevangen in de wereldlijke, materiële wereld en dit is meteen ook zijn kracht. Het is immers volgens de Yogafilosofie één van de vijf Klesha’s of oorzaken van lijden. Angst port ons daardoor aan om op zoek te gaan naar het innerlijk ervaren van kalmte en het overstijgen van de louter zintuiglijke geest.

De Indiase geleerde Patanjali omschreef het zo’n 2000 jaar geleden als ‘Visoka va jyotismati’, wat zoveel betekent als sereen, kalm of lichtend zijn. De onzekerheid voor het ongekende omruilen voor het innerlijk licht van bewustzijn dat vrij is van lijden.

En dan hier het goede nieuws: angst belichaamt zich in allerlei fysieke sensaties. Het infiltreert zich in het lichaam, de zintuigen en de geest. Dat betekent dat we via een specifieke yogapraktijk zoals het beoefenen van lichaamshoudingen, ademhalingsoefeningen en klanken, angst rechtstreeks kunnen aanpakken en zo transformeren naar kalmte, moed, veerkracht en zelfvertrouwen. Het is niet zozeer de Yoga op zich dan wel de (dagelijkse) herhaling die chronische, onbewuste angstgevoelens overschrijven naar kalme contemplatie en standvastigheid.

In deze workshop leer je:

Werken met het lichaam:

  • Asana of lichaamshoudingen die het zenuwstelsel herstellen naar rust. Staande oefeningen, inversies en zittende houdingen die de geest en ademhaling tot rust brengen.

  • Somatische oefeningen die chronische patronen zoals hyperventilatie ontmantelen. Met deze oefeningen ga je dagelijks aan de slag om het aspect ‘chronisch’ aan te pakken. Ook weerstand of spierspanning ontspannen.

  • Inzicht en de ervaring om stressresponsen af te bouwen naar rust. Leer jouw lichaam en haar persoonlijke stressresponsen kennen. Zo kan je bewustere keuzes maken.

Werken met de ademhaling:

  • Ademhalingsoefeningen die de ademhaling vertragen en verlengen. Zij kunnen de beoefenaar naar een ruimte begeleiden van diepe rust. Het herhaaldelijk beoefenen reguleert en doorbreekt eveneens chronische patronen.

Werken met klanken en energie:

  • Klanken die de vibratie van het bio-energetisch veld verhogen. Angst is een energievreter. Door de vibraties in het lichaam te verhogen bouw je een soort barrière waar angst alsmaar minder invloed op heeft.

  • Mantra die appèl doen op het 'hogere' als veilige, altijd aanwezige metgezel. Ontdek de gloed die immer aanwezig is in jouw hart. Door hiermee te verbinden ontdek je alsmaar meer het illusionaire karakter van angst.

Werken met klankbeweging:

  • Mantra en beweging voor het doorbreken van onbewuste patronen. De Yogi’s gebruiken de combinatie klank en beweging al duizenden jaren. De wetenschap heeft intussen aangetoond dat deze methodiek toelaat het onbewuste beter en sneller te 'herprogrammeren'. Een mantra kan in dit geval ook een ‘affirmatie’ naar keuze zijn. We combineren de affirmaties met krachtige, staande oefeningen. Je ontwikkelt moed, veerkracht en een hoger energieveld.

Deze workshop is voor iedereen, geen ervaring nodig!

Deel 2 op 8 oktober van 15.30-18.30 uur:

Toegankelijk voor alle deelnemers van deel I en de deelnemers die de workshop in maart volgden. Ben je een ervaren Yogi en wil je graag meedoen, dan ben je evenzeer welkom!

De stilte is een ruimte waar de Yoga gedijt, een voorwaarde om jezelf te voelen helen. Je zal zien dat wanneer je de Yoga in alle stilte beoefent de deuren naar diepere lagen opengaan.

In deel II is er dus geen extra informatie. Je mag in alle rust de Yoga reeks onder begeleiding van Michèle volbrengen; je ondergaat als het ware een helend Yogabad.

In deel II dool je dus niet langer rond in de psyche met allerlei vragen, oordeel of analyses. Je gaat van denken naar voelen, van de psyche naar het existentiële. Het is de bewuste ervaring die de meeste transformatie brengt.

Deze manier is de meest aangewezen om de subtiele energieën vrij te laten én te ervaren. Om eventueel langer te blijven hangen op 'de bodem' van de uitademhaling. Ook het verhaal van het lichaamsgeheugen wordt veel duidelijker.

Deze oefensessie is zeker een aanrader!

Deze workshop is voor deelnemers van deel I en de deelnemers die de workshop in maart volgden. Ben je een ervaren Yogi en wil je graag meedoen, dan ben je evenzeer welkom!

Het doel van deze tweedelige workshop is dat de Yogi een divers aanbod van oefeningen krijgt en op basis hiervan een reeks samenstelt die thuis dagelijks beoefend kan worden. Dit ‘overschrijven’ van onbewuste patronen in lichaam en geest zal de Yogi stabiliteit en vreugde brengen. Dit is een staat van zijn waar angst alsmaar minder of geen grip op heeft.