met lead trainer Alexander De Waele én ons vaste team
start op vrijdag 19 september 2025 t/m 22 mei 2026
Droom je ervan om zélf yogales te geven? Of wil je je eigen ‘practice’ verdiepen en een bredere kijk krijgen op de wondere wereld van de yoga? Eindelijk dé YOC Teacher Training!
Stap met ons mee in een veelzijdig en zorgvuldig samengesteld programma, waarin we jou voorzien van de vaardigheden, de kennis en het vertrouwen om je eerste stappen te zetten als (vinyasa) yogaleraar. Dompel je onder in ons yogabad.
Onderzoek toont aan dat leerlingen die gevraagd worden om les te geven, de materie beter onder de knie krijgen dan anderen. In onze Teacher Training breng je dit in de praktijk.
In 200 uur, verspreid over 45 namiddagen, krijg je alle hoeken van de Yoga-kamer te zien. Houdingen, ademhaling, meditatie, anatomie, geschiedenis, filosofie en ethiek, alles komt aan bod. Je leert basisreeksen aan, waarmee je je eigen lessen kunt opbouwen én je geeft al heel snel zélf les in een veilige omgeving. Daarnaast is er aandacht voor de meer praktische aspecten van het yogaleraar zijn. Welk statuut neem je aan? Hoe verhoud je je als docent tegenover je leerlingen? Hoe doe je promotie voor je lessen?
Daar zijn veel goede redenen voor!
Eerst en vooral hebben we bijna 20 jaar op de teller staan als yogastudio in Gent. In die tijd bouwden we een zeer ruime expertise op. De docenten die jou begeleiden zijn bij de meest ervaren docenten van Vlaanderen. Ze leerden en blijven leren bij hun eigen, internationaal gerenommeerde, teachers.
Tijdens de looptijd van de training kun je in totaal 75 lessen van ons reguliere rooster volgen, deze zijn inclusief! We bieden wekelijks een veertigtal lessen aan in verschillende stijlen, dus er zijn heel wat mogelijkheden om extra ervaring op te doen. Telkens je een les volgt, wordt deze geregistreerd, wat ook meetelt voor je diploma. Lukt het niet om regelmatig naar de studio te komen? Wees gerust, je krijgt óók onbeperkte toegang tot onze volledige online videotheek.
Onze Teacher Training is samengesteld volgens de richtlijnen van Yoga Alliance.
Het curriculum is opgebouwd uit vier grote pijlers.
Technieken, Training & Practice (75 uur)
Anatomie en Fysiologie (30 uur)
Yoga Humanities (30 uur)
Professionalisme (50 uur)
We behandelen Asana, Pranayama en Meditatie tot in de diepte, en vooral door het te doen!
Asana wordt bestudeerd met aandacht voor historische context, uitlijning, veilige beoefening, alternatieve houdingen en de plaats van de houding binnen een reeks. Een basisreeks wordt aangeleerd in de Vinyasa traditie, maar er is zeker ook aandacht voor de toepassing van houdingen in andere stijlen. Vanuit onze basisreeks(en) put je inspiratie om zelf sequenties op te bouwen rond specifieke thema’s.
Ademhalingstechnieken zoals Ujjayi, Nadi Shodhana en andere Pranayama, worden verkend met de focus op hun effect op de anatomie en het subtiele lichaam. We hebben het kort over Koshas, Kleshas, Chakras, Nadis en Prana Vayus.
Meditatie kent vele gezichten. Je leert sleutelbegrippen en maakt kennis met de technieken die wij in onze studio gebruiken. Ook chanting en het gebruik van mantras en mudras komen aan bod in deze spirituele reis.
Anatomie wordt belicht in functie van de beoefening van yoga. Je leert uitgebreid over het skelet als systeem. De belangrijkste beenderen, gewrichten en spieren die je in Asana gebruikt, komen hier aan bod.
Fysiologie gaat over onze cardiovasculaire, endocriene, digestieve en ademhalingsstelsels. Hoe staan ze in verband met de beoefening van yoga? Welke spieren gebruik je bij het ademen? Wat met hormonen? We bekijken de ‘fight, flight, freeze’ stress-reactie, de vagale theorie, én de algemene connectie tussen geest en lichaam, die eigenlijk één zijn.
Biomechanica legt de focus op veilig bewegen binnen je fysieke mogelijkheden. Evenwicht, verantwoord stretchen en bewustzijn gaan hier hand in hand. Contraïndicaties, het vermijden van verkeerde uitlijning en het aanreiken van alternatieve houdingen, komen hier aan bod.
Geschiedenis betekent op zoek gaan. Naar de oorsprong van het woord Yoga, naar oude bronnen zoals de Veda’s, naar archeologische aanwijzingen. We belichten de oorsprong van Vinyasa en andere, verwante soorten yoga.
Filosofie stelt vragen over de wereld en de mens en probeert vervolgens antwoorden te formuleren. Wat zeggen de Yoga Sutra’s van Patanjali en hoe verhoudt zich dit tot onze moderne wereld?Wat kunnen we nog leren uit de Bhagavad Gita, de Upanishaden en de Hatha Yoga Pradipika?
Ethiek maakt deel uit van filosofie maar gaat vooral over moraal. Wat is (moreel) goed om te doen, hoe kan ik ‘goed’ leven? De Yoga Sutra’s geven richtlijnen die nog steeds actueel zijn. Hoe kunnen we dat toepassen in onze tijd, met aandacht voor gelijke rechten, respect en een verantwoordelijke houding ten opzichte van onze studenten? Zelfreflectie is een sleutelwoord!
Lesmethodologie
Hoe sta je voor de groep? Welke reeks bied je aan, in welk tempo? Op welke manieren geef je aanwijzingen? Verbaal, visueel en/of fysiek?
Professionele ontwikkeling
Welke organisaties kunnen van belang zijn in je ontwikkeling? Verbind je je ertoe om ethisch te handelen? Wil je levenslang blijven leren? Ben je bereid tot een algemene professionele houding, die zich uit in stiptheid, betrouwbaarheid en respect?
In deze module is er ook aandacht voor marketing en promotie, bedrijfsvormen en verzekeringen.
Practicum
Leren is doen. Lesgeven. Doorheen de hele Teacher Training worden momenten gecreëerd om dit te doen. In een veilige omgeving, met begeleiding en tips van ons team.
Alexander De Waele: lead trainer
Egon Meerschaert: anatomie
Francis Wildemeersch: geschiedenis & filosofie
Diana Puteani-Holl: subtle body
Thip Boonchan: yin & yang
Giel Vandecaveye: seasonal adaptation
Mathieu van Steenberge: marketing
Michèle Weiss: mantra, mudra, restorative yoga
Lyza Michiels: meditatie, yoga nidra
Ilse Hubrecht: class management
Sarah Kusters: yin yoga
Dolly Voeten: coördinatie én jouw aanspreekpunt
De training gaat telkens door op vrijdag en zaterdagnamiddag. We kiezen voor een 'deep dive' van vrijwel wekelijks les (wees niet bang, er zijn voldoende rustweken) , maar in totaal minder lesuren per dag (4-5 uur). Waarom? Ons menselijk brein is gemaakt om maar 'zoveel' informatie op korte termijn te verwerken. Wij zijn ervan overtuigd dat je meer leert in regelmatige, korte lesblokken, dan in maandelijkse intensieve weekenden van meer dan 20-25 uur les (om aan de benodigde 200 uur te komen).
Op vrijdagen is er les van 13.30-17.30 uur.
Op zaterdagen is er les van 13.00-18.00 uur.
2025
19 & 20 september
26 & 27 september
10 & 11 oktober
17 & 18 oktober
7 & 8 november
14 & 15 november
21 & 22 november
5 & 6 december
12 & 13 december
2026
9 & 10 januari
16 & 17 januari
23 & 24 januari
6 & 7 februari
13 & 14 februari
20 & 21 februari
13 & 14 maart
20 & 21 maart
27 & 28 maart
3 & 4 april
24 & 25 april
8 & 9 mei
15 & 16 mei
22 mei - slotceremonie
Naast de geplande opleidingsmomenten in de training verwachten we dat je een 2-tal yogalessen per week volgt, minstens 1 les daarvan is een vinyasa yogales. Je kan les volgen bij ons in de studio, in andere studio's of online. Je krijgt een 75-beurtenkaart waarmee je alle reguliere yogalessen (geen Pilates) bij ons in de studio kan volgen (tijdens de looptijd van de training) én je krijgt ook onbeperkte toegang tot onze online videotheek met keuze uit honderden video's.
Deze Teacher Training is geaccrediteerd door Yoga Alliance. Na succesvolle afronding van de training kunnen we je een certificaat met de RYS-200 zegel uitreiken.
Iedereen met minstens 1 jaar yoga ervaring kan zich inschrijven. Het maakt niet uit in welke yogastijl jouw ervaring ligt. De Vinyasa leer je bij ons! Als je gemotiveerd bent en je kunt je zeer regelmatig vrijmaken op vrijdag en zaterdag, ben je van harte welkom!
Sluit je bij ons aan op deze transformerende reis en ontgrendel je potentieel als bekwame yogaleraar, begin aan een pad van zelfontdekking, welzijn en vervulling.
Druk op bovenstaande knop en meld je aan voor onze training!
Heb je nog vragen? Stel ze gerust en stuur ons een e-mailtje.
BEPERKT AANTAL PLAATSEN
Wij stellen deze training open voor maximaal 22 studenten om een persoonlijke aanpak te kunnen garanderen.
Schrijf je jezelf in vóór 1 april 2025 dan bedraagt de prijs 2.950 euro.
Dit is inclusief wekelijks les volgen bij Yoga on Call gedurende de volledige looptijd van de training!
Indien je inschrijft ná 31 maart bedraagt de prijs 3.250 euro. Om gebruik te kunnen maken van de vroegboekkorting van €300 euro dient jouw inschrijving ten laatste op dinsdag 31 maart middernacht binnen zijn.
BETALING
Na inschrijving via bovenstaande knop krijg je een bevestigingsmail met de verdere betaalmogelijkheden. Om je plaats te verzekeren schrijf je, na ontvangst van de bevestigingsmail, een voorschot van €500,- euro over op het rekeningnummer medegedeeld in de email. Je inschrijving is pas definitief na ontvangst van dit voorschot.
FACTUUR
Wens je een factuur? Vermeld bij inschrijving direct de juiste gegevens (inclusief je btw- of ondernemingsnummer bij opmerkingen).