24/09 Reeks: Starten met Mat Pilates met Christl Muls (> kijk bij de specials)

Pilates

Ideaal voor: iedereen die fitter, sterker en leniger wil worden.

Pilates is een training systeem dat in het begin van de 20e eeuw werd ontwikkeld door Joseph Pilates. Het is een vorm van lichaamsbeweging die zich richt op het opbouwen van kracht, flexibiliteit en een algeheel lichaamsbewustzijn.

We starten 24/09 met een nieuwe reeks!

>>> STARTEN MET MAT PILATES MET CHRISTL MULS > start dinsdag 24 september om 17.30 uur

----

Samengevat is Pilates een holistische benadering van fysieke fitness die kernkracht, gecontroleerde bewegingen, een bewuste ademhaling en flexibiliteit combineert.

Mensen die vandaag de dag Pilates proberen, kunnen een toegankelijke en veelzijdige workout verwachten, geschikt voor verschillende fitnessniveaus. Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen:

  1. Klassieke Pilates volgt strikt de originele oefeningen en volgorde die Joseph Pilates zelf ontwikkelde in de vroege 20e eeuw. Het draait om precieze bewegingen, controle, en het behouden van de "flow" tussen oefeningen. Het accent ligt op de kernspieren, met name de buik, rug, en bekkenbodem, waarbij de oefeningen vaak op de mat of, indien aanwezig, met traditionele apparatuur zoals de Reformer, Cadillac, Ladder Barrel, Wunda Chair en Spine Corrector worden uitgevoerd.

  2. Hedendaagse of Contemporary Pilates bouwt voort op de klassieke principes, maar is flexibeler en geïntegreerd met moderne inzichten uit de fysiotherapie en bewegingsleer. Enkele bekendere hedendaagse stijlen zijn Polestar Pilates, Stott Pilates, BASI Pilates en Balanced Body Pilates. In een hedendaagse Pilates-les kunnen mensen dus variatie, aanpassingen op maat en soms een combinatie van de klassieke methoden met nieuwe technieken verwachten. Het doel blijft echter hetzelfde: een sterk, stabiel en flexibel lichaam opbouwen.

De zes principes van Pilates:

  • Controle

Elke beweging wordt gecontroleerd uitgevoerd. Gecontroleerde bewegingen zijn gezonder voor de gewrichten, het stimuleert beweging zonder momentum. Joseph Pilates noemde zijn oefeningen oorspronkelijk 'Contrology' om het grote belang van een gecontroleerde geest en beweging aan te geven. Een bijkomend voordeel van gecontroleerde beweging is het verminderde risico op blessures en een optimale werking van de spieren.

  • Concentratie

Volledige mentale focus op elke beweging om de effectiviteit te maximaliseren en de juiste techniek te waarborgen. Deze aandacht voor het lichaam is ook de beste verdediging tegen blessures. Als het pijn doet of frustrerend aanvoelt, nemen we gas terug en gaan we langzamer of proberen we een variatie.

  • Centering

Alle bewegingen beginnen vanuit het 'powerhouse' of het centrum van het lichaam, dat de kernspieren omvat, zoals de buik, onderrug, heupen, en bilspieren. Dit geeft meer voeling met en inzicht in de spieren in het 'centrum' van ons lichaam. Elke Pilates-oefening versterkt een of meer van de vele spiergroepen rondom het middenrif. Joseph Pilates was de eerste die zich realiseerde dat er verschillende spieren in dit gebied zijn die door andere fitnessprogramma's worden genegeerd.

  • Ademhaling

Correcte ademhaling wordt benadrukt om de bewegingen te ondersteunen, spanning te verminderen, en zuurstof naar de spieren te brengen. Elke oefening heeft een ademhalingspatroon dat gebaseerd is op het natuurlijke ritme van de longen om uit te ademen bij inspanning. De ademhalingspatronen worden geleidelijk geïntroduceerd zodat ze niet overweldigend zijn. 

  • Precisie

Nauwkeurigheid in de uitvoering van de oefeningen, waarbij de focus ligt op de kwaliteit van de beweging in plaats van de kwantiteit. In de meer gevorderde lessen introduceren we telkens preciezere bewegingen. Het doel is eenvoudig: hoe rechter onze benen, hoe meer geflext onze voeten, of hoe langer we onze armen uitstrekken bij elke oefening, hoe meer stretch we bereiken. Dit is een onderscheidende vorm van stretchen die bekend staat als 'dynamisch stretchen'. 

  • Flow

Gaandeweg worden de oefeningen meer en meer uitgevoerd in een vloeiende, continue beweging, met aandacht voor de overgang tussen de oefeningen. Meer bewustzijn en controle over je beweging leidt op natuurlijke wijze tot vloeiendere en efficiëntere bewegingen die ook het resultaat van de oefening bevorderen.

Deze zes principes zijn essentieel voor het begrijpen en beoefenen van Pilates, zowel in de klassieke als in de hedendaagse stijlen.

Bovenaan zie je beelden van Pilates met Efy en hieronder de kleurrijke foto's van Pilates met Laura!

Jouw docenten

Nieuw hier?

Wil je naar de les komen? Fijn! Je kan op eender welk moment tijdens het jaar instromen. Boek een proefles via ons lessenrooster of klik hier rechtsboven even op 'start nu'.